2

Mistä tässä on kyse?

Startup Seurakunta on vuonna 2016 ilmestyvä kirja. Se on myös paljon enemmän. Tässä tarina sen taustalla.

Me kirjoittajat, Janne Eerola ja Mitja Piipponen, olemme innokkaita ja samalla turhautuneita seurakuntien puolesta taistelevia nuoria. Olemme työskennelleet monien erilaisten seurakuntien kanssa.

Tapasimme toisemme Mitjan ollessa Joensuun vapaaseurakunnan nuorisotyön johtajana. Janne toimi samassa seurakunnassa aktiivisena vapaaehtoisjohtajana. Meillä oli unelma muuttaa seurakuntaa siten, jotta se tavoittaisi paremmin ihmisiä tämän ajan Suomessa. Pääsimmekin vaikuttamaan koko seurakuntaan ja tekemään uudistuksia yhdessä seurakunnan johtoryhmän kanssa. Samalla huomasimme, että vanhan seurakunnan uudistaminen on vaikeaa ja hidasta.

Olimme oppineet valtavan paljon tuona aikana. Niinpä pohdimme keväällä 2015 eräänä tammikuisena iltana kokemustemme tallentamista johonkin muotoon. Mieleen tuli idea kirjoittaa kirja.

Totesimme kuitenkin, ettei meillä ollut tarpeeksi vastauksia siihen, miten seurakuntaa pitäisi kehittää. Niinpä ajattelimme kysyä neuvoa meiltä viisaammilta. Olimme vuosien varrella tutustuneet monien seurakuntien johtajiin, joilta olimme saaneet apua ja ideoita omaan työhömme. Monilla näistä seurakunnista oli paljon yhteistä. Ne olivat innovatiivisia, kasvavia ja kiinni nykyaikaisessa kulttuurissa.

Meillä on myös paljon kokemusta yritysmaailmasta. Janne on ollut useaan otteeseen yrittäjänä itse, ja Mitja opiskelee tällä hetkellä kauppatieteitä Itä-Suomen yliopistossa.

Aloimme pohtia, mitä yhteistä yritysmaailmalla ja seurakuntamaailmalla on.

Startup-yritykset ovat viime vuosina olleet kova juttu niin maailmalla kuin Suomessakin. Slush ja vastaavat tapahtumat kertovat isosta meneillään olevasta murroksesta. Uudenlainen yrityskulttuuri nostaa päätään.

Samaa on nähtävissä seurakunnissakin.

Rohkeasti uutta luovat, dynaamiset ja kasvuhakuiset seurakunnat ovat herättäneet kiinnostusta valtamedioita myöten. Näitä yhteisöjä löytyy niin pääkaupunkiseudulta kuin pienemmistä kaupungeistakin, mutta yhteistä niillä on visio evankeliumin viemisestä eteenpäin nykyaikaisilla keinoilla ja rohkeus kokeilla uutta. Osa tällaisista seurakunnista on täysin uusia hankkeita, osa taas vanhoja mutta vahvasti uudistumaan pyrkiviä.

Päätimme ottaa tarkemmin selvää, mistä ilmiössä on kyse. Tunsimme monta tällaisten seurakuntien johtajaa, joten otimme heihin yhteyttä ja kysyimme, voisimmeko haastatella heitä ja koota heidän ajatuksensa kirjaksi.

Idea lähti nopeasti liikkeelle. Puhuimme ideastamme eteenpäin Päivä Osakeyhtiölle, joka kiinnostui ja lupasi kustantaa kirjan. Sovimme haastatteluja 15 eri seurakunnan johtajien kanssa kesälle 2015. Pakkasimme automme ja lähdimme 2,5 viikon matkalle ympäri Suomen.

Yhdistimme tuon matkan aikana käydyt keskustelut omiin pohdintoihimme ja kokosimme ne kirjaksi. Tavoitteenamme oli luoda teos, joka herättäisi keskustelua ja tarjoaisi kattavan kuvan siitä, millainen murros seurakuntakentässä on tapahtumassa. Meneillään on liike, jolle ei kuitenkaan ole selkeää määritelmää tai selkeitä rajoja. Jotain on kuitenkin tapahtumassa. Me haluamme olla osaltamme auttamassa tuota liikettä eteenpäin ja haastamassa muitakin mukaan.

Osa kirjasta kertoo siitä, millaiseen suuntaan seurakunnat ovat muuttumassa. Samalla puntaroidaan, onko muutoksen suunta hyvä ja millaisia asioita meidän kannattaisi vielä yhdessä pohtia.

Startup Seurakunta ei siis ole niinkään yhtenäinen kannanotto, vaan pikemminkin dialogi, vuoropuhelu.

Siksi aloitamme blogin kirjan julkaisua odotellessa. Olemme pyytäneet mukaan vieraileviksi kirjoittajiksi vaikuttajia eri seurakuntataustoista. Mukaan mahtuu lisääkin.

Myös sinä olet osa vuoropuhelua. Olet vapaa jakamaan ja kommentoimaan kirjoituksia kaikissa sosiaalisen median kanavissa.

Mistä 2010-luvun seurakunnissa on kyse?

Tervetuloa mukaan keskusteluun.

Comments 2

 1. Kari Pölönen

  Mahtavaa, että tällainen kirja on tulossa ja että vaihdetaan ajatuksia Jumalan sydämen ykkösjutuista: seurakunnan hyvinvoinnista ja ihmisten uskoontulosta.

  Osaltani kannustan ajankohtaisten tapauskertomusten lisäksi huomioimaan vastaansanomattoman raamatulliset / tieteelliset perusteet seurakuntakasvun tärkeimmistä periaatteista. Kuten tietänette, niitä on löydettävissä sovelluskäyttöön NCD:n ja SLK:n avulla:
  http://www.ncd-international.org/public/index.html & slksuomi.fi.

  Olen innolla siunaamassa ja seuraamassa Startup-seurakunta -juttuja.

 2. Mitja Piipponen

  Kiitos kommentista Kari! Seurakuntakasvun materiaalit ovat todella hyödyllisiä, ja moni kirjan seurakunnista käyttää niitä myös.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *